Чи варто накачувати шини азотом?

25/06/2021
  • Рекомендується перевіряти тиск в шинах не рідше одного разу на два тижні;

• Заповнені азотом шини використовуються там, де є великі перепади температур.

Ви, напевно, знаєте, що шини можна накачувати не тільки повітрям, але і азотом - цю послугу пропонують багато шинних центрів та звичайних шиномонтажів. Чи варто це робити? На це питання відповідь дадуть фахівці Continental.

New tire label design

Виробник кожного автомобіля вказує тиск в шинах для конкретної моделі. Крім того, рекомендується перевіряти тиск не рідше одного разу на два тижні. Слід також зазначити, що на тиск також впливає загальна температура. Причина такого явища – повітря це суміш газів, яка при нагріванні розширюється, а при охолодженні стискається. І це дуже впливає на тиск у шинах.

Коли температура змінюється на шість градусів, тиск в шинах збільшується або зменшується приблизно на 0,07 атмосфери. Таким чином, шини, заповнені азотом, мають невелику перевагу. Причина – в чистому азоті немає вологи і інших компонентів, тому перепади тиску в таких шинах мінімальні. А ось повітря складається з близько 78 відсотків азоту, 21 відсотку кисню та інші газів, тому в таких шинах перепади тиску більші.

Завдяки цим властивостям заповнені азотом шини використовуються там, де є великі перепади температур або навантаження: в авіації, гірничодобувної промисловості або будівництві. Заповнені азотом шини також використовуються в автоспорті, де навіть найменша зміна тиску може вплинути на керованість та стійкість потужних спортивних автомобілів на високих швидкостях.

New tire label design

Але чи варто використовувати азот для звичайних автомобільних шин? На думку фахівців Continental, накачувати шини звичайних автомобілів азотом недоцільно і це марна трата грошей. Звичайно, їм це не зашкодить, і тиск, вказаний виробником, буде підтримуватися протягом більш тривалого періоду, тому що проникність азоту через мікрощілини нижча, ніж у повітря, але ця різниця мінімальна.

Крім того, з властивостей азоту не має ніякої користі, якщо тиск в шинах постійно знижується через різні причини - проколи, негерметичність диска або вентиля шини, а також з-за інших механічних пошкоджень. В цих випадках ви не отримаєте переваг, які надає азот. А це  стабільний низький опір коченню, економія палива та рівномірний знос протектору.

Виробник кожного автомобіля вказує тиск в шинах для конкретної моделі. Цю інформацію водій може знайти на внутрішній стороні лючка паливного баку, з торця дверей водія, на стійці даху зі сторони водія або в керівництві по експлуатації автомобіля. Тиск в шинах рекомендується перевіряти не рідше одного разу на два тижні. Слід також зазначити, що на тиск також впливає загальна температура оточення. Причиною такого явища  є  факт, що повітря  - це суміш газів, яка при нагріванні розширюється, а при охолодженні стискається, що має безпосередній  вплив на тиск у шинах. Тому тиск завжди міряємо при холодних шинах, тобто перед початком довшої подорожі.