31/08/2017

Як убезпечитися від аквапланінгування: Continental рекомендує шини з «індикаторами вологи»

• По мірі стирання протектора водовідведення шин погіршується
  • Якщо висота протектора менша за три міліметри, шини потребують заміни
  • Якщо відбулося аквапланінгування: відпустіть газ, тримайте кермо нерухомим і при можливості не гальмуйте

Нові шини можуть відводити до 30 літрів води за секунду на швидкості 80 км/год, але за мінімальної висоти протектора в 1,6 мм, водовідведення зменшується вдвічі. Випробування довели: по мірі стирання протектора будь-які моделі шини здатні відводити все меншу кількість води.

«В Україні, так само як і в усій Європі, законодавчо мінімально допустима висота протектора становить 1,6 мм. Проте, досліди компанії Continental з різними шинами показали, що саме при залишковій висоті протектора у 3 мм шина зберігає свою здатність до водовідведення на понад 80%. Щоб допомогти водієві визначити безпечну залишкову висоту протектора, виробники шин  Continental та Uniroyal встановлюють в канавках протектора «індикатори вологи» висотою у 3 мм. Ми раді, що й українські автомобілісти, купуючи шини Continental, можуть слідкувати за зношеністю протектора за допомогою індикаторів, щоб вчасно замінити шини задля безпеки всіх учасників дорожнього руху», – сказала Ірина Якимів, менеджер з PR та маркетингу в Україні та країнах Балтії.

Щоб уникнути ризику аквапланінгування, на мокрій дорозі треба сповільнити рух незалежно від того, автівка їде на нових шинах чи ні. Якщо ж аквапланінгування все ж відбулося, водій має негайно відпустити газ і натиснути зчеплення. В такому випадку також слід уникати повороту керма або гальмування. Однак, якщо існує загроза аварії, треба розпочати екстрене гальмування – в більшості випадків задні колеса ще мають достатнє зчеплення з поверхнею, щоб сповільнити транспортний засіб. А після того, як водій повернув контакт шин з дорогою, він повинен зменшити швидкість руху.