Аквапланування: мінімально допустима глибина протектора може виявитися фатальною

29/10/2019

• AutoBild тестує ABS в сильний дощ
  • Гальмівний шлях з 120 км/год на зношених шинах майже на 100 м більше, ніж на нових
  • Регулярний контроль глибини протектора — необхідність

Глибина протектора визначає кількість води, що виводиться шиною із зони контакту. Чим вона менша, тим вище ймовірність скупчення водяного клина перед шиною і виникнення аквапланування. Одночасно шини перестають реагувати на кермо та передавати гальмівне зусилля, таким чином, ви втрачаєте контроль над автомобілем.

Нещодавно проведені експертами AutoBild випробування наочно продемонстрували, наскільки різко збільшується гальмівний шлях автомобіля на мокрому покритті. Тестовий VW Golf був оснащений шинами 225/45 R 17 від Continental, Goodyear та Michelin з різною глибиною протектора. Висновки шокують.

Кращий результат при гальмуванні зі швидкості 80 км/год з антиблокувальною системою гальм досягнутий на нових шинах Continental і склав 25,8 метра. При залишковій глибині протектора в 3 мм гальмівний шлях дорівнює 31,0 метра. А з мінімально допустимою глибиною протектора в 1,6 мм, машина зупинилася через 36,2 метра.

Набагато більш разючі відмінності при гальмуванні з 120 км/ч. На новеньких шинах Continental Golf зупинився через 59,1 метра. При залишкових 3 мм глибини протектора гальмівний шлях становив 124 метра, а при мінімально допустимій глибині в 1,6 мм — вже 154,9 метра до повної зупинки!

Іншими словами, коли автомобіль на нових шинах вже стоїть, такий же автомобіль на зношених до мінімально допустимої глибини протектора фактично стикається з перешкодою на швидкості 106 км/год!

Висновок водіїв-випробувачів однозначний: тільки нові шини гарантують безпеку на мокрій дорозі. Експерти рекомендують експлуатувати шини з глибиною протектора до 3 мм. Занадто ризиковано використовувати шини до мінімально допустимої глибини протектора в 1,6 мм.