Continental вперше представляє інноваційну концепцію коліс та гальм для електромобіля

29/09/2017

• Інакший розподіл між колесом та осями: Continental представляє нову концепцію колеса, яка оптимізує гальмівну систему електромобіля
  • Інновація передбачає використання великого алюмінієвого гальмівного диску без корозії
  • З новим рішенням Continental автовласники зменшують витрати на обслуговування завдяки тривалій експлуатації гальмівного диску та простішій заміні гальмівної колодки

Франкфурт-на-Майні (Німеччина) 29 вересня 2017 р. З новою концепцією колеса технологічна компанія Continental розширює портфель рішень, створених спеціально для електромобілів. Колесо складається з двох алюмінієвих частин: внутрішня (або «зірка») з гальмівним диском та зовнішній алюмінієвий обід із шиною. На відміну від традиційних колісних гальм, алюмінієвий гальмівний диск задіяний у процес гальмування зсередини. Це забезпечує більшу площу зчеплення, а отже й ефективність.

Для подовження пробігу автомобіля силова установка електрокара генерує певний обсяг електроенергії шляхом рекуперації (в даному разі – гальмування за допомогою електричного мотору), в результаті чого гальма слугують довше. Також антикорозійні алюмінієві гальмівні диски у порівнянні зі звичайними чавунними захищені від утворення іржі, яка може сповільнити гальмування автомобіля.

«Електромобільність потребує розробок нових гальмівних технологій, адже в даному випадку звичайні гальмівні диски недостатньо ефективні. У новій концепції колеса, що відповідає високим вимогам ринку, ми застосували «ноу-хау» для надійного гальмівного ефекту саме на електричних транспортних засобах», – зазначив Матіас Матіч, голова бізнес-підрозділу гідравлічних гальмівних систем Continental.

Загальна конструкція електромобіля полегшується завдяки легким матеріалам коліс та гальм. Крім того, в концепції, запропонованій Cоntinental, значно спрощується заміна колеса та гальмівної колодки, при цьому диск не зношується.

«Ринок електрокарів в усьому світі розвивається надзвичайно швидко, а Україна минулого року стала лідером за темпами росту продажів електрокарів у Європі. Ми раді, що все більше прогресивних українців надають перевагу електромобілям як сучасному екологічному транспортному засобу. Тому ми віримо, що рішення Continental по мірі виходу на комерційний ринок знайде в Україні своїх прихильників», – сказала Ірина Якимів, менеджер з PR та маркетингу в Україні та країнах Балтії

Переосмислення колеса

В основу нової концепції колеса покладено інноваційний розподіл між колесом та віссю. Колесо складається з двох частин: алюмінієвої несучої частини («зірки»), яка міцно закріплена в ступиці колеса, та ободу, прикрученого до «зірки» болтами. Гальмо прикріплене до колісної опори осі та з’єднується з алюмінієвим гальмівним диском, який, у свою чергу, прикріплений до несучої частини колеса. Внутрішнє гальмо забезпечує широкий радіус тертя гальмівного диску, оскільки простір колеса використовується оптимальним чином.

Гальмівні характеристики розроблені для автомобілів середнього та компакт-класів.

«Для електрокарів критично важливо, щоб водій докладав мінімум зусиль до гальмування. Під час уповільнення імпульс транспортного засобу перетворюється на електричну енергію у генераторі, що збільшує дальність ходу автівки», – розповідає Пол Лінхоф, голова відділу попередньої розробки гальм підрозділу Шасі та Безпека в Continental.

Однак коли водій продовжує тиснути на педаль, це не означає, що колісні гальма також активні. Під час занадто енергійних зусиль водія гальмівної сили електромобіля недостатньо для вироблення енергії, або ж процес має здійснюватися за допомогою безприводної осі, щоб не втрачати в динаміці руху. В такій ситуації необхідні колісні гальма.

Нова концепція Continental передбачає високий ступінь тертя для ефективного гальмування, адже водії прагнуть повністю покладатися на здатність автомобіля сповільнити рух. Однак цьому може завадити надлишкова іржа на дисках за рахунок зменшення тертя між гальмівною колодкою та гальмівним диском. Функція автоматичного аварійного гальмування також безпосередньо залежить від тертя під час гальмування.

В ідеальній гармонії матеріалу та дизайну

У добре продуманій конструкції нове колесо залучає меншу силу для ефективного гальмування і має суттєві переваги завдяки алюмінієвим деталям. Зокрема, через високу теплопровідність цей метал швидко розсіює зайве тепло, що утворюється під час гальмування.

Практичні тести, проведені Continental, доводять, що алюмінієві диски на відміну від чавунних не зношуються. В новій концепції стирання відбувається виключно на колодках, а конструкція передбачає їх легку заміну. «Оскільки гальмівний диск закріплений ззовні, а гальма задіяні зсередини, супорт гальм ми навмисне створили легким і міцним. Сила симетрично передається на центр осі, що знижує рівень шуму гальм. А з цією властивістю тихий електромобіль здобуває додаткові переваги», – підкреслив Лінхоф.

Continental продемонстрував нову концепцію колеса під час Міжнародного автошоу у Франкфурті-на-Майні (Зала 5.1, Стенд A07 / A08).

Head of Media & Public Relations

Klaus Engelhart