Кульбабові шини від Continental

12/06/2017
  • Continental купує земельну ділянку для будівництва науково-дослідного центра з виробництва гуми Taraxagum в бізнес-парку Лілієнтальринг (Lilientharling)

• Після отримання дозволу на будівництво розпочнеться спорудження Taraxagum Lab Anklam

• Перші співробітники нового центру вже готові взятися до роботи

• Найближчі 5 років планується інвестувати 35 млн євро в організацію процесу виготовлення гуми з кульбаб у промислових масштабах

Німецький концерн Continental презентував довгострокові плани щодо розвитку будівництва і роботи дослідного центру для виробництва гуми з коренів кульбаби міській раді в Анкламі (Мекленбург-Передня Померанія). Компанія отримала безсумнівне схвалення проекту, тому наступним кроком стане придбання ділянки площею майже 30 000 м2 для спорудження й облаштування Taraxagum Lab Anklam.

«Кроки для послідовного втілення в життя нашого проекту чітко визначені. Ми дотримуватимемося анонсованих у серпні 2016 року планів інвестувати 35 млн євро у налагодження процесу виготовлення гуми з кульбаб у промислових масштабах, оскільки досі здійснювалися лише лабораторні досліди, і перейти з виробництва цієї гуми у грамах – до кілограмів і тон», – заявив під час презентації проекту Буркхардт Келлер, голова ради директорів Continental Reifen Deutschland GmbH.

З відкриттям науково-дослідного центру з вирощування кульбаб і отримання з них гуми (Taraxagum Lab Anklam) німецький концерн Continental розширює проект «Taraxagum – шини з гуми із кульбаб», який реалізує у співпраці з Інститутом молекулярної біології і прикладної екології ім.Фраунгофера  (IME) університету Мюнстера, науково-дослідним Інститутом ім.Юліуса Куна (Кведлінбург) та експертами з селекції рослин ESKUSA  (Паркштеттен). Вирощування врожаю неподалік від виробничих потужностей дасть змогу Continental суттєво скоротити маршрути транспортування сировини та зменшить залежність компанії від щорічного врожаю у субтропічних регіонах.

Довготерміновою метою проекту є використання екологічно й економічно доцільного матеріалу для вирішення проблеми зростання попиту на природний каучук і зниження залежності виробництва шин від традиційних сировинних матеріалів. Кульбаба ж – невибаглива рослина з точки зору умов вирощування, що відкриває значний потенціал для промислового виробництва інноваційної гуми (Taraxagum від taraxacum, назва кульбаб у ботаніці). Окрім того, інновація сприятиме охороні довкілля і збереженню біологічного різноманіття планети.

«Ми віримо, що проект Tarxagum Lab Anklam має велике майбутнє, а суспільний інтерес, який викликала ця перспективна технологія, і далі зростатиме. Ми маємо намір розширити площу посівів кульбаб з нинішніх 15 до 800 гектарів, аби мати можливість збирати достатньо урожаю. Сьогодні вже стають до роботи перші співробітники центру, серед яких керівник будівельного об'єкта та координатор з аграрних питань. Загалом в рамках цього проекту ми плануємо створити близько 20 нових робочих місць до 2021 року», – сказав Андреас Toпп, керівник відділу Continental з розробки матеріалів і технічних процесів та підготовки шин до серійного виробництва.

За останні декілька років концерн Continental та компанії-партнери, залучені до проекту Taraxagum, неодноразово здобували міжнародні призи та нагороди. Зокрема, Continental був нагороджений відзнакою Automechanika Innovation Award 2016, а у 2015 році проект виробництва гуми з кульбаби був удостоєний премії імені Джозефа фон Фраунгофера. У 2014 році Taraxagum отримав престижну премію в галузі економіки та екології Green Tec Award як передова екологічна розробка. Ці нагороди свідчать про високу оцінку експертним середовищем ідеї промислового виробництва шин з гуми із кульбаб.

Детальніше про проект можна дізнатися за посиланням